O firmie i wodzie

 

Firma MARINO istnieje od 01.02.1993r. Od początku jako producent napojów chłodzących i wód mineralnych. W ramach zaawansowanych działań marketingowych udaje się nam pozyskać coraz większą ilość klientów dla których tworzymy coraz ciekawszą ofertę asortymentową rozszerzając ją o różne rodzaje napojów smakowych i naturalnych wód źródlanych oraz mineralnych gazowanych i niegazowanych.

Dzięki doskonałej lokalizacji zakładu możemy korzystać z bogatych pokładów wodonośnych ukształtowanych w okresie trzeciorzędowym. Mioceński pokład wodonośny pozwala na pozyskanie wody bogatej w naturalne minerały i substancje korzystne dla organizmu. Woda pobierana z głębokości około 130 m, to naturalnie czysty surowiec, który po wydobyciu nie wymaga większych zabiegów uzdatniania.

Potwierdzeniem jakości surowca są opinie zagranicznych instytutów badawczych owocujące wydaniem opinii PZH w Poznaniu oraz uznaniem wody jako mineralnej przez Główny Inspektorat Sanitarny. Ogólna mineralizacja wody wydobywanej w MARINO sp. z o.o. wynosi 727,99 mg/L. Studnie głębinowe zasilające zakład w wodę zapewniają bezpieczeństwo dostaw surowca do linii technologicznych.

Nasze atuty
Inwestycje w zakresie wyposażenia zakładu w coraz nowocześniejsze linie produkcyjne umożliwiają realizację rosnącego zapotrzebowania ilościowego i jakościowego naszych klientów.

Przedsiębiorstwo od 2003 realizuje program wdrażania najwyższych obowiązujących na całym świecie standardów w zakresie higieny produkcji i jakości wyrobu. Osiągnięte zostały cele strategiczne w postaci wdrożenia obowiązującego obligatoryjnie wszystkich producentów artykułów spożywczych systemu HACCP oraz Międzynarodowego Standardu Żywności IFS.

Woda jako główny surowiec jest pod stałym nadzorem Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej, natomiast napoje kontrolowane są przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych. Niezależnie, codzienna produkcja badana jest w laboratorium zakładowym.

Odbiorcami naszych produktów są duże sieci handlowe w kraju i za granicą i eksportowane są do krajów Europy Zachodniej i Azji.

Nasza woda mineralna
Naturalna woda mineralna "LIFE" jest wydobywana z głębokości ok. 130 m, dzięki naturalnej ochronie eksploatowanego zasobu wody od infiltracji zanieczyszczeń zewnętrznych, jest wodą pierwotnie czystą o stabilnym składzie chemicznym z mineralizacją 727,99 mg/l , z przewagą wodorowęglanów wapnia, magnezu i sodu. Wyniki badań fizykochemicznych i mikrobiologicznych potwierdzają, że woda mineralna "LIFE" jest wolna od składników toksycznych, a poziom mineralizacji dobrze uzupełnia w organizmie ubytki minerałów każdego dnia.

Właściwości wody mineralnej "LIFE"
woda "LIFE" jest pierwotnie czystą wodą zawierającą charakterystyczną kompozycję 8 minerałów, dzięki temu dodaje witalności i dobrze nawadnia cały organizm pomaga w uzupełnianiu braków minerałów traconych przez organizm każdego dnia dzięki średniej mineralizacji może być pita bez ograniczeń


Rodzaje wód mineralnych "LIFE": niegazowana - średnio gazowana - gazowana

Kationy w wodzie "LIFE"
Potas, wapń, magnez i sód to pierwiastki, które współpracują zapewniając Twojemu sercu zdrowie, dobry rytm i energię do ciężkiej pracy. Dbając o zawartość tych składników w diecie, możesz uchronić swoje serce przed zawałem, nadciśnieniem czy arytmią. Pierwiastki te są szczególnie dobrze przyswajane z wody pitnej.

Sód:
Rola sodu w organizmie:
Sód odpowiada za równowagę osmotyczną w płynach ustrojowych, a więc pośrednio reguluje objętość wszystkich płynów. Oprócz tego, pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową całego ustroju, a więc reguluje poziom pH. Zwiększa również wydzielanie soków trawiennych. Jego niedobór może powodować osłabienie i zaburzenia trawienne.

Sód w wodzie mineralnej - korzyści
Sód i chlorki zawarte w wodach mineralnych zalecane są osobom, które wykonują prace obciążone zwiększonym wysiłkiem fizycznym. Ich spożycie jest również wskazane sportowcom oraz w czasie upałów, kiedy to poprzez nadmierne pocenie się tracimy duże ilości soli, co z kolei może prowadzić do osłabienia i ogólnego złego samopoczucia. W tego typu sytuacjach powinniśmy sięgać po wody mineralne o zawartości sodu i chlorków nawet do 1500 mg/l. Natomiast osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym, przede wszystkim powinny unikać słonych potraw. Wody mineralne, nawet te wysoko zmineralizowane nie szkodzą osobom z wysokim ciśnieniem.

Potas:
Potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych. Potas jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni i dobrą koncentrację. Objawami niedoboru potasu są skurcze mięśni, nadciśnienie, zmęczenie, zdenerwowanie, obrzęki rąk i nóg. Jakie produkty są najlepszym źródłem potasu ? Potas wraz z chlorem i sodem należy do elektrolitów, tzn. minerałów, które rozpuszczają się w wodzie i przenoszą ładunki elektryczne. A ponieważ nasz organizm w większości składa się z wody, potas jest wszędzie: wewnątrz komórek, w przestrzeni międzykomórkowej, w chłonce i we krwi. Wszystkie elektrolity ściśle ze sobą współpracują. Aby organizm mógł właściwie funkcjonować, trzeba dostarczyć mu każdego, w odpowiednich proporcjach.
Rola potasu w organizmie człowieka
Potas łatwo przemieszcza się przez błony komórkowe, dostarczając komórkom substancji odżywczych i wynosząc zbędne produkty przemiany materii. Pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Jednak najważniejszą funkcją potasu jest regulowanie gospodarki wodnej, kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek.

Wapń:
Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowej pracy serca czyli do skutecznego pompowania krwi do wszystkich tkanek ciała. Jego deficyt może skutkować nawet zatrzymaniem pracy serca. Wraz z potasem, wapń reguluje ciśnienie krwi. Bierze również udział w prawidłowym działaniu układu nerwowego. Buduje szkielet kostny i zapobiega osteoporozie. Odpowiednia ilość wapnia ma znaczący wpływ na stan zębów. Przyczynia się również do łagodzenia skutków alergii. Objawem niedoboru wapnia jest łamliwość kości, psujące się zęby, częste drętwienie rąk lub nóg, a także wahania nastrojów, bezsenność i krwotoki z nosa.

Magnez:
Odpowiednia ilość tego pierwiastka w organizmie przyczynia się do obniżenia ciśnienia i wzmocnienia naczyń krwionośnych, a co za tym idzie – do efektywnej pracy serca. Magnez pomaga regulować poziom wapnia i poprawia wchłanianie potasu. Rozszerza tętnice i chroni przed zawałem. Wpływa na utrzymanie prawidłowego rytmu serca, dlatego osoby pijące twardą wodę, czyli taką, która zawiera dużą ilość magnezu, rzadziej zapadają na choroby serca. Magnez jest również niezwykle ważny dla układu nerwowego. Wzmacnia go i stabilizuje, usprawniając także pracę mózgu. Razem z wapniem stanowi budulec kości i zębów, dlatego odgrywa ważną rolę w profilaktyce osteoporozy. Pierwiastek ten reguluje też napięcie mięśni, pomaga w ich regeneracji a także wpływa pozytywnie na krzepnięcie krwi. Objawami niedoboru magnezu może być: drżenie powiek i mięśni, nerwowość i rozdrażnienie, zmęczenie i wyczerpanie. Dobrym sposobem na uzupełnienie niedoboru magnezu, jest picie wody wysoko zmineralizowanej.

Aniony w wodzie "LIFE"
Wodorowęglany w wodzie:
Wody o zawartości wodorowęglanów powyżej 600 mg/l określa się jako alkaliczne. Są szczególnie polecane osobom ze skłonnością do nadkwasoty. Neutralizują sok żołądkowy i działają przeciwzapalnie. Sprzyjają trawieniu, ponieważ jelita potrzebują środowiska zasadowego. Są również korzystne w początkowych stadiach cukrzycy - obniżają poziom cukru we krwi i moczu, zmniejszają produkcję acetonu, wpływają korzystnie na wydzielanie insuliny.

Siarczany w wodzie:
Stymulują funkcje wydzielnicze wątroby. Przyspieszają perystaltykę jelit. Wody o dużej zawartości siarczanów (250-650 mg/l) zaleca się przy skłonnościach do zaparć i niestrawności. Powinny być spożywane systematycznie przed posiłkami. W dużych dawkach mogą działać przeczyszczająco.

Chlorki:
Ich ilość jest znacznie zróżnicowana, od kilku do ponad półtora tysiąca miligramów w jednym litrze. Zazwyczaj w większych ilościach występują w wodach wespół ze zwiększoną ilością sodu. Anion chlorkowy występuje w soku żołądkowym w postaci kwasu solnego, a jako chlorek sodu utrzymuje właściwe ciśnienie osmotyczne krwi i płynów ustrojowych.